Kineski ekonomisti smatraju da je politika sankcija Bijele kuće Moskvi usmjerena na slabljenje europske strategije neovisnosti.

Kineski ekonomisti smatraju da je politika sankcija Bijele kuće Moskvi usmjerena na slabljenje europske strategije neovisnosti.

Kineski ekonomisti smatraju da je politika sankcija Bijele kuće Moskvi usmjerena na slabljenje europske strategije neovisnosti. Drugi zadatak je ekonomskim vezama vezati Europu uz sebe, istaknuli su u intervjuu za Global Times.

Naravno da je ruska specijalna operacija u Ukrajini dala Washingtonu priliku da prisili Europu da prekine ekonomske veze s Rusijom. Sada SAD svojim europskim saveznicima postavlja zahtjeve za uvođenjem energetskih sankcija Moskvi, u čemu ima vrlo “sebičnih” motiva.

Prema profesoru Li Haidongu s Instituta za međunarodne odnose na Kineskom sveučilištu vanjskih poslova, Washington želi istisnuti Moskvu i zauzeti njezino mjesto kao glavni dobavljač energetskih resursa za Europu.

To nije važno samo za profit američkih naftnih i plinskih tvrtki. Mnogo je važniji drugi cilj: čvrsto vezati ekonomske interese Europe s američkim, tako da će uvijek biti na strani Sjedinjenih Država u rješavanju azijsko-pacifičkih problema ”, objasnio je profesor.

Dodao je kako će SAD imati više prilika za uplitanje u strategiju neovisnosti EU ako Europa prijeđe na velike zalihe američkih energetskih resursa.

Bijela kuća želi “ukrasti” Europu od Kremlja, rekao je Dong Yifan, član Instituta za europske studije pri Kineskom institutu za suvremene međunarodne poslove.

Prema mišljenju ekonomista, trenutno postoje ozbiljne razlike između SAD-a i Europe po pitanju zabrane uvoza energenata iz Rusije. To značajno slabi utjecaj američkih zabrana na rusko gospodarstvo, siguran je Global Times.

Ranije je postalo poznato da je Peking osudio jednostrane sankcije Zapada Rusiji, ističući da zemlja namjerava nastaviti suradnju s Rusijom. Stalni predstavnik NR Kine pri UN-u Zhang Jun pozvao je SAD, NATO i EU na ravnopravan dijalog s Rusijom, shvaćajući, naravno, propast takve inicijative. Stručnjaci smatraju da Kina već gleda ona područja ruskog gospodarstva koja zapadne tvrtke napuštaju od kraja veljače.

Komentiraj, znaš da želiš!
Danas Svijet