Neočekivani obrat rusije u pregovorima

Neočekivani obrat rusije u pregovorima

Neočekivani obrat u pregovorima? “Rusija već počinje konstruktivno razgovarati”

“U principu nećemo popustiti ni na jednom stajalištu. Rusija to sada shvaća. Rusija već počinje konstruktivno razgovarati”, rekao je ukrajinski pregovarač i predsjednikov savjetnik Mihailo Podoljak u videu objavljenom na internetu.
“Mislim da ćemo postići neke rezultate za doslovce nekoliko dana”, rekao je.

Ruski izaslanik Leonid Slucki rekao je da je postignut znatan napredak u pregovorima, prenijela je njegovu izjavu novinska agencija RIA.

“Po mojim osobnim očekivanjima, ovaj napredak bi u idućim danima mogao prerasti u zajednički stav oba izaslanstva, u dokumente za potpisivanje”, rekao je Slucki.

Nijedna strana nije otkrila što bi se sve sporazumom obuhvatilo.

Obje strane oglasile su se na 18. dan ruske invazije na Ukrajinu koju Kremlj naziva posebnom vojnom operacijom.

Tisuće ljudi ubijene su, a više od 2,5 milijuna Ukrajinaca do sada je izbjeglo od početka ruske agresije. Ukrajina iskazuje spremnost pregovarati, ali ne i predati se ili prihatiti ruske ultimatume. Podoljak je tvitao da Rusija pozorno sluša ukrajinske prijedloge. “Naši zahtjevi su – kraj rata i povlačenje (ruskih) vojnika. Primjećujem razumijevanje i postoji dijalog”, rekao je.

Tri kruga pregovora u Bjelorusiji, od kojih je posljednji održan prošlog ponedjeljka, bila su usmjerena uglavnom na humanitarna pitanja koja su dovela do ograničenog otvaranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz zona sukoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je bilo “pozitivnih pomaka” u pregovorima, ali nije to pojasnio.

Kremlj je u subotu priopćio da se pregovori ruskih i ukrajinskih dužnosnika nastavljaju u “video formatu”.
SAD pozdravlja napredak

Rusija pokazuje znakove spremnosti da se upusti u suštinske pregovore oko Ukrajine, iako je trenutačna namjera Moskve “uništiti” svog susjeda, rekla je u nedjelju zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman.

Sherman je u intervjuu za Fox News Sunday rekla da Sjedinjene Države ulažu “golem pritisak” na Putina da zaustavi višetjednu invaziju na Ukrajinu i dopusti humanitarne koridore za bijeg civila.

“Taj pritisak počinje djelovati. Vidimo neke znakove stvarnih, ozbiljnih pregovora. No moram reći da se zasad čini da Vladimir Putin namjerava uništiti Ukrajinu”, rekla je Sherman.

Komentiraj, znaš da želiš!
Svijet Danas