Facebook se odriče svoje kriptovalute

Facebook se odriče svoje kriptovalute

Većina financijskih stručnjaka vjeruje da takav otpor regulatora prema kriptovaluti ‘libra’ (‘diem’) zapravo proizlazi iz zabrinutosti za prave namjere Facebooka, sada poznatog kao Meta.

 

Krajem siječnja najavljeno je zatvaranje cijelog projekta 'diem', kao i prodaja tehnologija nastalih tijekom njegovog razvoja (Reuters).
Krajem siječnja najavljeno je zatvaranje cijelog projekta ‘diem’, kao i prodaja tehnologija nastalih tijekom njegovog razvoja (Reuters).

Većina financijskih stručnjaka vjeruje da je takav otpor regulatornih tijela prema libra (diem) kriptovaluti zapravo proizašao iz zabrinutosti oko pravih namjera Facebooka, sada poznatog kao Meta. Facebook već ima velikih problema s širenjem internetskog govora mržnje diljem svijeta, korištenjem svoje platforme za miješanje u izborne procese u mnogim zemljama te stalnim propustima i curenjem korisničkih podataka.

Europska unija već je nekoliko puta kaznila tvrtku zbog propusta u sigurnosti podataka. Nedavno je i Francuska kaznila Metu sa 60 milijuna dolara zbog kršenja pravila o privatnosti podataka. Dok se ne promijene postavke i tehnologije za pohranu podataka francuskih građana, tvrtka će plaćati još 100.000 dolara dnevno. Svojedobno je Europska unija kaznila Facebook sa 110 milijuna dolara zbog istog propusta.

EFF navodi da “libra i slični proizvodi iz Facebooka ne poštuju transparentnost”, te da bi “ovu kriptovalutu kontrolirala sama tvrtka, što smanjuje prostor konkurentima”. Američke federalne pričuve, središnje financijsko tijelo u Sjedinjenim Državama, zabranile su Silvergateu da lansira kriptovalute u libri krajem prošle godine. Krajem siječnja najavljeno je gašenje cijelog projekta diem, kao i prodaja tehnologija stvorenih tijekom njegovog razvoja.

Komentiraj, znaš da želiš!
Novac