Sadnja krumpira vrši se u zagrijano tlo

Sadnja krumpira vrši se u zagrijano tlo

Prema narodnom vjerovanju, krumpir se sadi kada maslačak procvjeta, kada procvjetaju trešnje ili kada su listovi breze veličine novčića.
Proljeće je vrijeme kada sadimo krumpir. Da biste osigurali dobru žetvu, ne biste trebali žuriti i stavljati gomolje u hladno i vlažno tlo. Prema narodnom vjerovanju, sadi se kada procvjeta maslačak, kada prestane cvjetanje trešnje ili kada je lišće breze veličine novčića.

Sadnju se ne smije obavljati ako je temperatura tla ispod 10ºC. Temperatura zraka treba biti između 15 i 20ºC. Ne smijete kasniti sa sadnjom, jer gomolji ne podnose toplinu. Na 28ºC prestaju rasti i razvijati se. Valja napomenuti da je krumpir kultura velikih nadmorskih visina.

No, budite oprezni jer su niknule biljke osjetljive na niske temperature. Ako se dogodi da niknu i nastupi kasni mraz, nadzemna masa se „spali“. Kada se dogodi da nitko nije, a najavljen je mraz, dobro je usjev na manjim površinama pokriti agrofolijom kako bi se zaštitio od smrzavanja. Sve dok je u zemlji, kratkotrajni mraz neće štetiti krumpiru.

Zahtjevi za sadnju
Za sadnju se biraju sunčani tereni, bez udubljenja u kojima bi se zadržavala voda. Tlo treba biti lagano, dobro drenirano, bogato organskom tvari. Teška, hladna, glinena tla nisu pogodna za sadnju.


Na isto mjesto možemo je posaditi nakon tri-četiri godine. Uzastopni uzgoj dovodi do jednostranog iscrpljivanja hranjivih tvari, a istodobno dolazi do nakupljanja štetnika i patogena. Dobri predusjevi su: kukuruz, mahunarke, češnjak, bundeve, žitarice. Gorušica je najbolja kao zelena gnojiva za ovu kulturu. Svi srodnici su loši predusjevi (rajčice, patlidžani i druge vrste).

Razmak sadnje i veličina gomolja
Dubina sadnje je do 20 cm. Ako je manji, gomolj je bliže površini, izloženiji je mrazu, sušenju, ima manji pristup hranjivim tvarima i vlazi, rast je slabiji. Obilne kiše mogu isprati tanak površinski sloj zemlje i izložiti ih suncu. Razmak redova je 60 do 80 cm, a razmak između redova 25 do 40 cm. Veličina razmaka ovisi o sorti ili hibridu, veličini gomolja, kvaliteti tla i prinosu. Što su veći, to je veći jaz.

Prilikom sadnje klice trebaju biti okrenute prema gore. Gomolji trebaju biti ujednačene veličine, između 40 i 70 g. Najlakše je reći da trebaju imati promjer do 4cm. Prevelike se režu dezinficiranim nožem. Na svakom dijelu moramo ostaviti dvije do tri klice ili pupa. Najbolje bi bilo ostaviti rez nakon rezanja dva do tri dana da se osuši ili ga posuti pepelom. Tako će se formirati sloj koji neće ispuštati mirise i privlačiti insekte, a patogeni neće imati ulazna vrata za realizaciju infekcija.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt