Diskvalifikacija Rusije na Eurosongu 2022

Diskvalifikacija Rusije na Eurosongu 2022

Nakon pritiska više članica EBU-a, krovna je organizacija odlučila da će se Eurosong 2022. u Torinu održati bez ruskog predstavnika. U izjavi koja je postavljena na svim službenim društvenim mrežama EBU-a i Eurovision Song Contest kanalima stoji sljedeće:

Izvršni odbor EBU-a donio je odluku koja je nastala uslijed današnjeg prijedloga Referentne grupe Pjesme Eurovizije, a koja je bazirana na pravilima ovog događaja i vrijednostima koje gaji EBU. Prijedlog referentne grupe podržao je i Televizijski odbor EBU-a. Ova odluka je donešena budući da, zbog trenutne krize u Ukrajini, uključivanje ruske pjesme na ovogodišnjem Natjecanju bi na isto moglo baciti ljagu na vrijednosti koje zastupamo. Prije donošenja ove odluke EBU se konzultirao sa svojim članovima. EBU je apolitična organizacija televizijskih kuća predana vrijednostima javne službe. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti ovog kulturološkog natjecanja koje promovira međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitosti i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici.

Deset zemalja  je izdalo svoje službene dopise vezane uz rusko sudjelovanje na Eurosongu i članstvo u EBU –  Ukrajina, Norveška, Island, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska, Litva, Latvija, Estonija – od kojih su neke poput Estonije i Finske prijetile svojim povlačenjem s Eurosonga ukoliko bi Rusija nastupala na istom. Podsjetimo, Rusija je trebala nastupiti u drugom dijelu prvog polufinala.

Komentiraj, znaš da želiš!
Kultura Glazba