Proljetna sjetva travnjaka – kada i kako to učiniti

Proljetna sjetva travnjaka – kada i kako to učiniti

Izbor sjemena ovisi o namjeni područja. Razlikujemo opće, sjenovite i fine travnjake

Proljeće je pravo vrijeme za sjetvu novog travnjaka. Ožujak i travanj su najbolji mjeseci za ove radove jer zemljište dostiže dovoljno topline i ima dovoljno vlage. Posijano sjeme klija za sedam do deset dana, a mlade biljke bolje se ukorijene.

Odabir sjemena trave
Izbor sjemena ovisi o namjeni područja. Razlikujemo opće, sjenovite i fine travnjake.

Za prvu skupinu trebamo sjeme trave koje je postojano i dobro podnosi gaženje. Izvrsni su za područja s velikim prometom, gdje redovito hodate, igrate se s djecom ili kućnim ljubimcima. Najčešće u tu svrhu biramo višegodišnje uspavanke, perike i slične trave koje brzo rastu i zahtijevaju redovitu košnju.

Sjena ispod krošnji drveća, grmlja, predmeta i živica može uzrokovati nedostatak svjetla što će ograničiti rast biljaka. Grančica trave i jedan komad perike izdržat će takve uvjete.

Fini travnjaci nisu prikladni za gust promet, djecu ili kućne ljubimce, mogu se kositi na nižoj visini, a travnati sortiment sporije raste. Najprikladnija vrsta je rosulja.

Uvjeti i priprema tla
Sjetvu ćemo krenuti kada nam vremenski uvjeti to dozvole. Temperatura tla treba biti najmanje 8ºC, a zraka između 14 i 25ºC. U tom razdoblju tlo ima dovoljno vlage.
Prije sjetve potrebno je pripremiti tlo. Uklanja se korov i prekopava se cijela površina, vrši se plitko oranje ili frezanje ovisno o stanju površine. Dubina obrade treba biti najmanje 15 cm. Ako je sloj tla manji od 20 cm, potrebno ga je obogatiti organskom tvari, humusom ili kompostom. Priprema se sloj bogat biljnim hranjivim tvarima.
Neposredno prije sjetve grabljama izravnajte i uklonite iznikli korov i grudice zemlje. Razina sjetvene površine treba biti 0,5 cm niža od okolnog ruba. Kada trava nikne, bit će u ravnini s okolnim biljnim pokrivačem.

Vrijeme sjetve
Sjetvu je najbolje obaviti oblačnim danom, bez vjetra koji bi puhao sjeme, sa suhom površinom i kada je kiša najavljena za sljedeći dan.

Svakako se preporuča koristiti posipač za sjetvu, a ne sijati propuste, ručno, jer se samo na taj način može postići ravnomjeran raspored sjemena, što je od velike važnosti. Naime, kada je sjetva pregusta, klijanje je slabije, biljke se međusobno guše. Kada je sjetvena količina mala, ostaju gole površine naseljene korovom.

Prosječna količina sjemena je 25 g/m².

Uostalom, valjanje ili grabljanje zasijane površine treba obaviti. Ova operacija će omogućiti bolji kontakt sjemena i tla te ubrzati klijanje.

Ako je vrijeme suho, potrebno je redovito zalijevanje, i to ono koje se postavlja na travnjak. Ako koristite ručnu prskalicu, zalijevat ćete je neravnomjerno, a ako je mlaz prejak, može doći do ispranja sjemena.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt