U Jablanici požar velikih razmjera

U Jablanici požar velikih razmjera

U Jablanici je još jedna besana noć pred vatrogasnim ekipama, dobrovoljnim društvima i lovcima koji se bore sa požarom u Kosnim Lukama, koji je bio lokaliziran, ali se zbog vjetra u večernjim satima ponovno rasplamsao.
Kako kažu iz Vatrogasne jedinice Jablanica, vatrogasci su na terenu i rade sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili širenje vatrene stihije, te naglašavaju da naseljeno područje nije ugroženo.
Omer Karić iz Civilne zaštite u Jablanici Klix kaže kako se požari neprestano aktiviraju zbog vjetra, ali da ih vatrogasne ekipe drže pod kontrolom koliko je to moguće. “Uglavnom gori trava i nisko raslinje i najvažnije nam je da požar ne krene prema naseljima”, kazao je Karić za Klix.ba. Prema jučerašnjoj procjeni, kaže Karić, na području Jablanice bilo je zahvaćeno požarom oko pet hektara površine, a danas ta površina iznosi sedam hektara. Ali, kaže on, s obzirom na to da gore velike naslage lišća i niskog rastlnja, pomoć iz zraka još nisu tražili. Kako navodi, Jablanica je područje koje je često pogođeno požarima tako da pomoć helikoptera, koja se teško dobije, zovu samo u situacijama kad je to neophodno, što prema njegovim riječima sada nije slučaj.
– Pročitajte više na: bljesak.info
Komentiraj, znaš da želiš!
Danas Crna kronika