Mravi donose lisne uši na voćke – kako ih spriječiti

Mravi donose lisne uši na voćke – kako ih spriječiti

Mravi i lisne uši su povezani. Obje vrste uzrokuju štetu i smanjuju prinose, a mogu uzrokovati i propadanje voćaka

U novoj sezoni poljoprivrednu proizvodnju prati i pojava štetnika. Lisne uši spadaju u skupinu štetnih organizama koji se javljaju svake godine. Najčešće se mogu naći na stablima jabuke, ali i drugih voćnih vrsta kao što su trešnje, višnje, šljive, vinove loze, aronije i druge grmolike voćne vrste.

Mravi su često odgovorni za širenje lisnih uši u voćnjaku tako što ih prenose sa stabla na stablo, brinu o njima i brane ih od napada neprijatelja poput bubamare. Naime, uši luče mednu rosu koja je slatka, a mravi je obožavaju. Može se reći da dižu uši jer su ljudi domaće životinje. Osim toga, za hranu koriste mlade pupoljke, lišće i plodove. Ako naprave mravinjak u zemlji ispod stabla, u zoni korijena, mogu uzrokovati njegovo sušenje.

Međutim, za voćke su uši još štetnije od mrava. Hrane se sisanjem hranjivih tvari iz mladih, vegetativnih, sočnih dijelova. Osim toga, prenose mnoge viruse koji uzrokuju bolesti voća, a zbog lučenja obilnog medljikava naseljava se čađava gljiva.

Zaštita od mrava i lisnih uši
Mjere zaštite su kombinirane jer su ti štetnici međusobno povezani. Gotovo je nemoguće riješiti se lisnih uši ako ne riješimo problem dolaska mrava. Kad na stablu nema ušiju, ili će donijeti nove ili će ostaviti stablo.

Postoji mnogo preventivnih mjera i načina borbe protiv njih. Osnovna mjera je suzbijanje korova koji ugošćuju mrave ili izvore hrane. U blizini voćaka i grmlja posadite biljke koje svojim mirisom odbijaju mrave. Uzgajajte biljne vrste koje su prirodni neprijatelji i jednog i drugog.

 

Može nam pomoći dijatomejska zemlja, jer kada se čestice prašine raspršuju po mravima, ona ih reže poput žiletova dok se kreću. Koristi se kao suhi puder, a kada se nanese zaštiti se jer može nadražiti dišne ​​organe. Primjenjuje se sunčanog dana nakon što se digne jutarnja rosa i kada nema vjetra.

Tijekom proljeća oko debla se stavljaju ljepljive trake kako bi se spriječilo da se mravi popnu na krošnje i dovedu uši.

Koristite biljne pripravke
Liječenje se može izvesti pripravcima na bazi kamilice, ljute papričice, listova rajčice ili krumpira, pepela, češnjaka. Izbjegavajte tretman u razdoblju cvatnje voćaka.

Za pripravak od kamilice potrebno je 1 l vode u koju se namoči 150 g suhe kamilice i doda 10 g ribanog eko sapuna za pranje rublja. Ostavite 24 sata i procijedite. Nanosi se razrijeđen s vodom u omjeru 1:3. Kako bismo ubrzali cijeli proces, kamilicu i vodu možemo prokuhati. Dobiveni čaj se ostavi da se ohladi i u njega se doda naribani sapun te se može razrijediti u navedenom omjeru.

S pripremom ljutih papričica treba biti oprezniji, jer ako je prejaka može “izgorjeti” listove. 100g nasjeckanih ljutih papričica prelije se sa 1l vode sobne temperature, poklopi i ostavi 24 sata. Otopina se razrijedi s vodom u omjeru 1:10 za tretiranje voćaka.

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt