Jagode najviše trebaju kalij – uravnotežite omjer hranjivih tvari

Jagode najviše trebaju kalij – uravnotežite omjer hranjivih tvari

Formulacije omjera dušika, fosfora i kalija su 2:1:3 ili 2:1:4. Vrlo je osjetljiv na neravnotežu hranjivih tvari i svaka promjena odražava se na prinos i kvalitetu ploda

Uzgoj jagoda ima svoje zahtjeve i zakone. Dobra opskrba biljnim hranjivima osnovni je preduvjet za postizanje visokih prinosa i ukusnih plodova.

Najvažnije je da gnojiva koja dodajemo imaju uravnotežen omjer hranjivih tvari i da ne pretjerujemo s dodatkom dušika.

Potrebe za mineralima
Jagode trebaju najviše kalija, koji čini oko 60 posto suhe tvari ploda. Stoga je u fazi plodonošenja potrebno primijeniti gnojiva bogata ovim mineralom. Formulacije omjera dušika, fosfora i kalija su 2:1:3 ili 2:1:4. Vrlo je osjetljiv na neravnotežu hranjivih tvari i svaka promjena odražava se na prinos i kvalitetu ploda.

Na njihovo usvajanje utječe i pH reakcija. Kada u tlu postoji višak kalcija, smanjuje se apsorpcija magnezija, unatoč činjenici da ga tlo ima dovoljno. Kada je pH alkalan, može se pojaviti i problem apsorpcije željeza i cinka. Prosječna količina potrebnog kalija kreće se od 90 do 250 kg K2O/ha.

Dušik je neophodan za rast i razvoj, ali njegov višak ima vrlo negativan učinak. To posebno dolazi do izražaja ako postoji neravnoteža u odnosu na kalij. Višak dušika negativno utječe na imunitet biljke, slabi mehaničku strukturu, češće se javljaju bolesti, osobito razne truleži, štetnici. Prihranjivanje gnojivima bogatim ovim elementom obavlja se na početku sezone, što će pomoći razvoju lisne mase. Njegovu količinu treba prilagoditi stanju usjeva i kvaliteti tla. Prosječna potreba za njom je oko 120 kg/ha za visokoprinosne usjeve.

Jagodetrebaju kalij, top9, aox, webaox

 

ph tla ima veliki utjecaj na količinu fosfora koja je potrebna. Na alkalnom i vrlo kiselom, prelazi u nepristupačan oblik koji biljka ne može usvojiti. Prosječna količina potrebnog fosfora kreće se od 50 do 150 kg P2O5/ha.

Nedostaci minerala
Pregledom se može utvrditi u kakvom su stanju jagode i jesu li dovoljno opskrbljene hranjivim tvarima. Često u usjevu u početnim fazama rasta nailazimo na klorozu najmlađih listova uzrokovanu nedostatkom željeza. Ljubičasto lišće kada je hladno vrijeme pokazuje da nema dovoljno fosfora koji zbog vremenskih uvjeta postaje neaktivan čak i kada ga ima dovoljno u tlu.

Može se javiti i kloroza uzrokovana nedostatkom magnezija, koja ima karakteristične simptome. Na starim listovima lisni živci ostaju zeleni dok površina lista između živaca postaje žuta. Drugi pojam kada se javlja kloroza je intenzivan rast plodova. Nedostatak kalija uočava se na najstarijim listovima u obliku klorotičnih i nekrotičnih pjega. Liska se uvija prema unutra.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt