Pepeo uništava uzroke truleži glavice luka – koje su druge prednosti

Pepeo uništava uzroke truleži glavice luka – koje su druge prednosti

Pepeo može pomoći u zaštiti luka od brojnih štetnika, ali ga možemo koristiti i za prihranu jer je bogat raznim mineralima.

Pepeo je zahvaljujući svom sastavu izvrstan dodatak luku. Sadrži mnogo minerala i drugih korisnih tvari. Možemo ga koristiti za dezinfekciju tla, kao gnojivo, insekticid i fungicid. Poboljšava strukturu i karakteristike tla, pomaže u razgradnji organske tvari. Velika prednost je što ne sadrži klor na koji je luk osjetljiv. Uništava uzroke truleži glave.

Prilikom nanošenja uvijek treba imati na umu da pepeo povećava pH reakciju te se ne smije koristiti na slabo kiselim, neutralnim i alkalnim tlima. Često korištenje povećava pH i možete učiniti više štete nego koristi.

Ne sadrži dušik i stoga se ovaj element mora dodati. Uravnotežena uporaba pepela i dobra ravnoteža s dušikom mogu dati kvalitetne glavice luka koje karakterizira dugovječnost. Fosfor i kalij su u obliku koji biljke lako apsorbiraju.

Budući da je prirodna tvar, ne predstavlja opasnost za ljude i okoliš. Naravno, s primjenom ne treba pretjerivati.

Još jedna prednost korištenja pepela je što luk postaje otporniji na promjene vremenskih uvjeta i manje je osjetljiv na žutilo.

 

Možemo ga koristiti na različite načine, ali ne više od dva do tri puta tijekom vegetacije. Postoji nekoliko uvjeta prijave. Dodavanje se vrši u predsjetvenoj pripremi tla ili prskanjem neposredno prije sadnje. Zatim se može napraviti otopina za zalijevanje nakon klijanja ili provesti tretman za zaštitu od štetnika i bolesti.

Najjednostavnija primjena je prskanje po površini tla. To se uvijek radi prije obilnog zalijevanja ili kiše. Jedna šalica pepela dovoljna je za 1 m².
Rješenje za žarulje

Otopite jednu žlicu pepela u 1 litri vode. U ovoj otopini lukovice se drže potopljene sljedećih pet do šest sati prije sadnje.
Otopina za zalijevanje

Za pripremu ove otopine potrebno je 250 g pepela koji se otopi u 10 l vode. Sve dobro promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi sljedeća tri dana. Zatim se može koristiti za zalijevanje.
Gnojivo od pepela i kvasca

Jednu žlicu pepela, pet žlica šećera i jednu suhog kvasca prelije se s 3l vode. Sve dobro promiješajte i ostavite najmanje tri dana da se kvasac aktivira i razgradi šećer. Koristi se za zalijevanje cvjetnjaka.

Primjenjuje se nakon zalijevanja i navečer, prije kiše. Biljke nemojte zalijevati već sletite oko glavica, nikako izravno na njih.

Kada se doda u obliku gnojiva može se koristiti do tri puta tijekom vegetacije. Prvi put u rano proljeće i ako je zemlja siromašna hranjivim tvarima, drugi put nakon četrnaest dana. Značajnu gnojidbu treba obaviti tijekom ljeta kada se lukovice aktivno formiraju, jer će biljka upijati hranjive tvari onda kada su joj najpotrebnije.
Insekticid od pepela

Ovaj insekticid se koristi protiv lukove muhe, tripsa i drugih štetnih insekata. 300 g pepela otopiti u 10 l vode i ostaviti 48 sati, najmanje 24 sata. Zatim procijedite i dodajte do 50 g sapuna za pranje rublja. Prilikom tretiranja lisnih uši, količina pepela se može smanjiti na 100g.

Tretman se radi rano ujutro ili kasno navečer po suhom vremenu bez vjetra.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt