Kako spriječiti klijanje krumpira?

Kako spriječiti klijanje krumpira?

Gomolji krumpira neće proklijati u optimalnim uvjetima skladištenja, a mogu pomoći i brojne biljne vrste

Formiranje klica na gomoljima je normalan fiziološki proces, ali svi koji skladište krumpir znaju da ova pojava izaziva njegovo propadanje. Gomolji se suše, gube vode, postaju mekani i na kraju neupotrebljivi za konzumaciju.

Zatvoreni u plastičnoj vrećici na sobnoj temperaturi mogu se čuvati kratak period od dva do tri tjedna.

Puno je faktora koji mogu ubrzati ili usporiti pojavu klica. Sprječavanje klijanja započinje na polju. Gomolji moraju biti zreli u trenutku vađenja iz zemlje i očišćeni.

Prije skladištenja potrebno ih je osušiti u hladovini na mjestu s dobrom ventilacijom. Ne smiju biti izloženi direktnom djelovanju Sunca. Sušenje se obavlja u tankom sloju nekoliko dana ovisno od vremenskih uvjeta. Tako će površina očvrsnuti, a rane zarasti.

Suho i hladno skladište

Čuvanje krumpira se obavlja u prostorijama koje su suhe i hladne. Optimalna temperatura se kreće od 3 do 5ºC, a njezino spuštanje se vrši postepeno kako bi izbjegli temperaturni šok. Sorte različito reagiraju na temperaturne uvjete.

Gomolje pakiramo u mrežaste vreće, papirne kutije ili vreće, perforirane plastične gajbe. Nikako im ne odgovara da ih čuvamo u najlonskim vreicćama ili plastičnim kutijama. Neopodno je da zrak stalno cirkulira što će ukloniti formiranje “toplih džepova”.

Prostor treba slabu indirektnu svjetlost, ali ne smije biti izložen direktnom suncu. U mračnim, vlažnim i toplim prostorima krumpir će vrlo brzo proklijati.

Koje biljke sprječavaju klijanje gomolja?

Neke biljke djeluju na zaustavljanje ovog procesa, dok ga druge sprječavaju. Tako će mnogi uz krumpir staviti jabuku. No, treba napomenuti da uspješnost ovog trika ovisi od sorte ili hibrida koje skladištimo, uvjeta u skladištu i što čuvamo u istom prostoru. Također, jabuka i ostale vrste koje otpuštaju etilen djeluju na brže dozrijevanje što s druge strane može biti okidač za gomolje da je vrijeme da proklijaju. Zato, ako koristite ovu metodu, redovito pratite što se događa.

Klijanje će dugoročno odložiti biljke koje ispuštaju fitoncide. U tu grupu ubrajamo grane bora i smreke, svježe listove hrena, suhi pelin. Češnjak pripada ovoj grupi, a stari, oprobani recept je da se 100g zgnječenog češnjaka rasporedi na 100kg krumpira.

Također, paprat, bazga, menta su oprobane biljke koje su koristili od davnina za sprječavanje aktivacije klice. Korijen đumbira je isto djelotvoran.

Pored krumpira ne treba skladištiti crveni luk, ali će njegova ljuska djelovati na usporavanje pojave klica.

Komentiraj, znaš da želiš!
Danas Dom&vrt Magazin