Proljetna sjetva tikvica kako ih brati tijekom cijele sezone

Proljetna sjetva tikvica kako ih brati tijekom cijele sezone

Uzgajamo ih iz presadnica ili sijemo sjeme krajem travnja ili početkom travnja na otvorenom. Proizvodnja presadnica omogućit će nam raniju berbu

Tikvice su najranije povrće koje obilno rađa od ranog ljeta do kasne jeseni. Pripada obitelji squash. Većina sorti raste u obliku grmlja i pogodne su za uzgoj na manjim površinama i loncima.

Mogu biti rane, srednje rane i kasne sorte ili hibridi. Kako bismo osigurali berbu tijekom cijele sezone, možemo sijati sorte različitih skupina zrenja ili jednu sortu u razmacima od 10 do 15 dana.

Ne smiju se uzgajati uz druge bundeve, ali ne na istom mjestu. Dobro će uspijevati nakon korjenastog povrća (luk, mrkva, cikla, krumpir), kupusa.
Sjetva tikvica

Uzgajamo ih iz presadnica ili sijemo sjeme krajem travnja ili početkom svibnja na otvorenom. Optimalna sjetva je na temperaturi od 15 do 18ºC. U prošlosti je potrebno osigurati zaštitu od kasnih mrazeva koji mogu uništiti iznikle i mlade biljke.

Proizvodnja presadnica omogućit će nam raniju berbu. Sadnja se vrši u posude koje trebaju biti u toploj i sunčanoj prostoriji. Optimalna temperatura je od 18 do 25ºC, a uz dovoljno vlage klijaju za sedam dana. Nakon 25 do 30 dana mlade biljke su dovoljno razvijene za presađivanje na otvorenom.

Prilikom sadnje pazite da im ne oštetite korijenje jer su na to vrlo osjetljivi.

Birajte sunčane parcele ili gredice, a tlo treba biti lagano. Tikvice ne vole kisela tla s visokom razinom podzemne vode. Najbolje uspijevaju na pH neutralnoj vrijednosti koja je bogata hranjivim tvarima kao što su kompostne hrpe.

Prije sjetve na otvoreno sjeme se može natopiti u odstajalu vodu 24 sata, što će ubrzati nicanje i nicanje. Voda mora stajati da se riješi klora, jer ga ova vrsta ne podnosi. Treba izbjegavati i gnojiva koja sadrže klor.

Siju se ili sade na razmak od 50 do 70 cm. Dubina sjetve je tri do četiri centimetra. U vrtovima se obično sije u kućice ili jarke u koje se sije dvije do tri sjemenke. Prilikom pripreme sjetvenih kućica potrebno je dodati kompost, stajski gnoj ili neko drugo organsko gnojivo.
Njega usjeva

Tikvice su veliki potrošači vode i hranjivih tvari. U sušnoj sezoni potrebno im je zalijevanje. Nikada ih nemojte zalijevati po lišću, jer će višak vlage na njima uzrokovati bolesti i opekline. Zalijevanje ne smije biti često, jednom u deset dana. Za 1m² potrebno je 10l vode koja ne smije biti ni hladna ni vruća (grijana na suncu). Optimalna temperatura vode je 22ºC. Hladna voda može uzrokovati opadanje cvijeća.

Biljke su osjetljive na uvjete prekomjerne vlage čak i kada je temperatura ispod 15ºC. Neće im odgovarati ni kada je temperatura previsoka, jer će cvjetovi otpasti i ostati neoplođeni.

Fighter, kopar, baršun, korijander, metvica zaštitit će tikvice od štetnika i bolesti. Borac će privući više oprašivača. Neven će igrati istu ulogu.
Gnojidba i prihrana

Na početku rasta tikvicama se dodaju gnojiva bogata dušikom koji potiče rast, a tijekom plodonošenja prikladna su gnojiva bogata fosforom i kalijem.

Hranjenje se također može obaviti prirodnim lijekovima. Tijekom vegetacije dobrim se pokazao tretman otopinom mlijeka i sode bikarbone. Osim što će biljke zaštititi od patogena, mlijeko će folijarno dodati hranjive tvari.

Lijek od trave možemo napraviti kada kantu ili bačvu napunimo 1/2 ili 3/4 pokošene trave, prelijemo vodom i ostavimo na sunčanom mjestu sljedećih sedam do deset dana pokriveno najlonom. Priprema se gotovo isto kao i gnojivo od koprive ili drugih biljaka.

Dobivena otopina se razrijedi vodom u omjeru 1:10 i zalije tlo oko biljaka.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt