Kako primijeniti pepeo pri sadnji krumpira?

Kako primijeniti pepeo pri sadnji krumpira?

Pepeo se odlikuje visokim udjelom kalija i kalcija koje krumpir upija u većim količinama, a to nije jedina prednost. Ali treba biti oprezan

Sadnja krumpira je vrlo zahtjevna. Sočni gomolji privlače veliki broj štetnika, osjetljivi su na bolesti, a za dobar rast u novoj sezoni ovo povrće zahtijeva dovoljno hranjivih tvari.

U vrijeme kada cijene gnojiva i konzervansa svakim danom rastu i kada smo zabrinuti za kvalitetu hrane koju jedemo i mogući nedostatak, korištenje drvenog pepela pri sadnji nalazi svoje mjesto. Bogata je raznim mineralima i organskim tvarima. Posebno se odlikuje visokim udjelom kalija i kalcija koje krumpir apsorbira u većim količinama. Osim što hrani biljke, ima i zaštitnu ulogu. Njegovom primjenom poboljšava se imunitet biljaka, povećava se prinos do 15 posto, ima veći udio škroba u gomoljima i ukusniji je.
Primjena pepela

Želite li ga koristiti, svakako pripazite na pH reakciju tla. Alkalan je i primjenjuje se na kiselim tlima. Treba izbjegavati uporabu ako je neutralna i lužnata. Kako bi se pozitivno utjecalo na urod, potrebno je koristiti onaj nastao spaljivanjem drva. Valja napomenuti da rezultat ovisi o kvaliteti tla, vremenskim uvjetima i raznolikosti.

Najbolje je dodati izravno u iskopane kanale za sadnju. Treba paziti da gomolji ne dođu u izravan dodir s pepelom zbog opeklina. Nakon dodavanja potrebno je napraviti laganu nasipu kako bi se formirao sloj zemlje na koji polažemo gomolje. Na 1 m² dodajte 100 do 150 g, ili 30 g pomiješajte sa zemljom i dodajte u rupu za sadnju.

Prije sadnje gomolje se mogu posuti pepelom u količini od 1 kg pepela na vreću krumpira od 25 kg. Prilikom rezanja velikih gomolja, rez se može posuti njime kako bi se ubrzalo cijeljenje.
Budi oprezan

Osim dobrobiti, ovo povrće može biti i štetno. Ne smijete ga koristiti istovremeno s gnojivima bogatim dušikom, jer dolazi do reakcije i gubitka ove hranjive tvari. Povećava lužnatost tla, što utječe na razvoj krastavosti.

U velikim količinama može “spaliti” usjev. Ne koristi se na tlu s pH reakcijom većom od 7.

Koristite samo drveni pepeo, a najbolji je od vrbe i breze zbog povoljnog omjera minerala i drugih tvari.

Inhibira djelovanje pesticida kada se koriste zajedno ili u kratkim intervalima.

Zaštitite se pri liječenju jer može nadražiti oči, dišni sustav i kožu. Pokrijte izložene dijelove tijela, nosite zaštitne rukavice i naočale te osjetljive maske. Nikada nemojte koristiti pepeo izravno iz ložišta. Mora da je ohlađen.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt