Uzgoj salate u kasno ljeto

Uzgoj salate u kasno ljeto

S nutricionističkog aspekta možemo reći da je salata povrće koje sadrži korisne minerale i vitamine te dobro i osvježavajuće djeluje na organizam jer potiče probavu. Povoljno djeluje na živce i imunitet, a pomaže i kod iscrpljenosti.

Ako ste ostavili lijepe autohtone biljke za sjeme iz ljetnog uzgoja, one će razviti vrlo visoke cvjetne stabljike, do metar i pol. Na vrhu stabljike granaju se i razvijaju metličaste grane sa sitnim žućkastim cvjetovima.
Tlo za uzgoj salate

Salata se može uzgajati na gotovo svim vrstama tla, ali su one najbolje strukturne, plodne s puno organske tvari – humusa. Voda se ne smije zadržavati na tlu. Odaberite grede zaštićene od vjetra i po mogućnosti okrenute prema jugu.
Prehrana

Salata ima slabo razvijen korijenov sustav, pa se hranjive tvari za uspješan razvoj moraju dodavati u plitkoj zoni kako bi ih biljke mogle lako i brzo iskoristiti. Posebno treba paziti na prehranu bogatu dušikom. Kombinacija gnojiva s nekim mineralnim gnojivom dat će najbolje rezultate.
Sortiraj

Kako bismo se lakše snašli u mnoštvu ponude novih i starih vrsta salata, dijelimo ih u tri botaničke sorte:
– glavičasta salata – (var. Capitata)
– salate tipa Romana – (var. Romana)
– zelena salata (var. Acephala)

– Salate prve skupine najčešće se nude u trgovinama i na tržnicama. Formiraju lijepe zaobljene glave, više ili manje čvrste.
Sorte ove salate poznate su i dugo se nalaze u našim trgovinama, na primjer Kraljica maja, Botnerova, Ljubljanski ledenik, Nansen…

– Salate tipa romana formiraju duguljaste (konusne) glavice, listovi su zeleni, žutozeleni, tamnozeleni, dosta hrskavi. Kod nas se koriste u manjoj mjeri nego humus salate.

– Lisnate salate razvijaju samo lisnu rozetu bez oblikovanja glavica. Najbolji predstavnik ove skupine je Berivka. Razvija nježne listove koji se više puta režu ili kidaju. Lisnate salate su mekane i nježne i ne preporučuju se za transport na udaljena mjesta.

No odnedavno se u većim trgovačkim lancima, gdje se prodaju i neke ekskluzivnije vrste povrća, može pronaći gusto posijana Berivka salata u stiropor kutijama. Niče i naraste u visinu od oko 10 cm. Kupuje se zajedno s kutijom u kojoj se nalaze dvije do tri porcije svježe salate. Narežite koliko želite za jedan obrok, a ostatak spremite na hladno mjesto (ne na jakom suncu). Ne zaboravite lagano zalijevati da mlada salata ne uvene. Nježne listove zelene salate možete pomiješati s kuhanim prepeličjim jajima ili sirom. Salate ove sorte su američka smeđa, berivka, šarena berivka (listovi su crveni i zeleni).

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt