Brokula – biljka za ovu sezonu

Brokula – biljka za ovu sezonu

Postoje mnoge sorte brokule koje se razlikuju po boji, izgledu i okusu. Svi su odlični za uzgoj.

Postoji mnogo različitih vrsta brokule koje možemo uzgajati. Podrijetlom iz Italije, uzgaja se u cijelom svijetu. Koristi se kuhana ili kao svježa hrana. Niskokaloričan je i sadrži puno minerala, posebno kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza, natrija, cinka, zatim vitamine C, A, E, K, vitamine B kompleksa, mnoge flavonoide i enzime.

Razlikuju se po boji, obliku, lišću. Dio su vrste Brassica oleracea i pripadaju istoj obitelji kao kupus, cvjetača, kelj, prokulica, korabica i drugi kupusnjači.

kalabrijska brokula

Ova sorta se najčešće susreće kod Brassica oleraceae var. Talijanski. Ime potječe iz regije Kalabrije u južnoj Italiji. Formira veliku glavicu sa čvrsto zbijenim cvjetovima i dobro podnosi hladnoću. Nakon rezidbe središnja glavica daje bočne izrasline, što osigurava dužu berbu.

Romanesco brokula

Ova vrsta impresionira izgledom cvjetne glavice i bojom. Izvrstan je za uzgoj u vrtu. Ima okus po karfiolu, ali je slađi i ukusniji. Tekstura mu je sve mekša i mekša.

Brokula bez glave

Ovaj je vrlo sličan kalabrijskom, ali glava nije tako kompaktna. Mogu se brati pojedinačni cvjetovi ili cvjetne grane. Više je gorak, a listovi, cvjetovi i stabljike su jestivi. Njegovo sjeme se najviše koristi u proizvodnji mikro povrća. Često su cvatovi ljubičasti ili bijeli, slađeg je okusa. Obično se sije i sadi u jesen, jer je potrebno do osam tjedana ispod 10ºC.

Kineska brokula

Brassica oleraceae var. alboglabra potječe iz Kine. Ima velike listove i deblje stabljike. Gorki okus se gubi kada se prije kuhanja uroni u hladnu vodu. Ima kratko razdoblje vegetacije od 35 do 50 dana.

Rapini

Ova vrsta Brassica rapa subsp. repa ima karakteristike brokule, ali zapravo pripada rodu repe. Njegovo zeleno lišće koristi se u kuhanju i prilično je uobičajeno kao hrana na jugu Italije.

Brokula

Ovaj hibrid između klasične i kineske brokule Brassica oleracea var. italica × alboglabra ponekad se naziva baby brokula. Nastala je ručnim oprašivanjem. Odlikuje se nježnom peteljkom, koja podsjeća na kalabrijsku brokulu, ali je sočnijeg i profinjenijeg okusa.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt