Gazprom izvjestio o skoku dobiti i prihoda u 2021. godini

Gazprom izvjestio o skoku dobiti i prihoda u 2021. godini

Cijene plina snažno su porasle u drugoj polovini prošle godine, potaknute valom potražnje koji je pokrenuo oporavak gospodarstva od pandemijske krize i niskim zalihama uoči zimske sezone grijanja

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u četvrtak o skoku dobiti i prihoda u 2021. godini, koji odražava nisku poredbenu osnovicu u 2020., prvoj godini pandemije, i rast cijena plina u razdoblju oporavka gospodarstva od covid krize.

Gazpromova neto dobit bila je u 2021. više nego 15 puta veća nego u 2020., poskočivši na 2,1 bilijun rubalja (27,5 milijardi eura).

Prihod je uvećan 62 posto, na 10,2 bilijuna rubalja.

Cijene plina snažno su porasle u drugoj polovini prošle godine, potaknute valom potražnje koji je pokrenuo oporavak gospodarstva od pandemijske krize i niskim zalihama uoči zimske sezone grijanja.

Gazprom je krajem prošle godine dovršio plinovod Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke plina u Njemačku, ali je postupak izdavanja dozvole zapeo da bi Berlin ove godine od njega odustao, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Europska unija uvela je Rusiji u međuvremenu stroge sankcije, blokiravši joj pristup međunarodnom sustavu plaćanja, a raspravlja i o embargu na rusku naftu. Neke članice, predvođene Poljskom, traže da se prestane kupovati i ruski plin. Iskreno se nadamo da neće doći do velike krize u europi zbog ovisnosti o ruskom plinu.

Komentiraj, znaš da želiš!
Svijet Novac