DPR je izvijestio o smrti gotovo 100 stanovnika zbog ukrajinskog granatiranja od 17. veljače

DPR je izvijestio o smrti gotovo 100 stanovnika zbog ukrajinskog granatiranja od 17. veljače

Da bi imali sliku događaja u Ukrajini, prenosimo šta objavljuju i dugi, pa na osnovu toga donosimo bolju sliku događanja.
DONJECK, 2. svibnja. /TASS/. Gotovo 100 civila u Narodnoj Republici Donjeck je ubijeno, a više od 400 ozlijeđeno u posljedicama granatiranja s ukrajinske strane od 17. veljače, kada je Kijev eskalirao sukob u Donbasu. Priopćeno je to u ponedjeljak u predstavništvu DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

“Tijekom 75 dana eskalacije, ubijeno je 97 civila, uključujući troje djece. 428 civila, uključujući 36 djece, zadobilo je ozljede različite težine”, navodi se u izvješću.

Prema podacima predstavništva, oštećeno je 365 vozila i 2.958 kuća, te 640 objekata civilne infrastrukture, uključujući 39 zdravstvenih ustanova, 103 obrazovne ustanove, 166 objekata socijalnog osiguranja, 26 objekata kritične infrastrukture, 306 opskrba električnom energijom, vodom i plinom. “Pod udarom Oružanih snaga Ukrajine nalaze se Kirovski okrug Donjeck, Jelenovka, Jasinovataja, Gorlovka, Jenakijevo”, saopćeno je iz predstavništva.

Tijekom 75 dana eskalacije u DPR-u zabilježene su 2.404 činjenice pucanja s ukrajinske strane, od kojih je 2.164 koristilo teško naoružanje. „Ukupno je neprijatelj ispalio 24.324 streljiva različitog kalibra, uključujući višecevni raketni sustav (MLRS) BM-30 “Smerch”, devet projektila iz MLRS BM-27 “Uragan” i 3.182 projektila iz MLRS BM-21 “Grad”, – navodi se u poruci.

Situacija na liniji dodira u Donbasu eskalirala je 17. veljače. U Donjecku i Lugansku izvijestili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine posljednjih mjeseci. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 24. veljače specijalnu vojnu operaciju kao odgovor na apel čelnika republika Donbasa s molbom za pomoć. Naglasio je da planovi Moskve ne uključuju okupaciju ukrajinskih teritorija, ciljevi su demilitarizacija i denacifikacija zemlje.

Komentiraj, znaš da želiš!
Danas Rat u Ukrajini: čitajte besplatno