Rovac preferira kultivirane biljke od korova – kako to suzbiti?

Rovac preferira kultivirane biljke od korova – kako to suzbiti?

Rovac ili mrmak je opasan štetnik. Tijekom proljeća ima odličan apetit i jede sve što mu se nađe na putu. Najviše voli povrćeRovac ili mrmak je opasan štetnik. Tijekom proljeća ima odličan apetit i jede sve što mu se nađe na putu. Najviše voli povrće

Često se pojavljuje Rovac ili mrmak koji nanosi štetu usjevima. U proljeće može uništiti presadnice u staklenicima i tek iznikle mlade biljke. Osim toga, štetnik grize korijenje, grize stabla biljaka, uništava sjeme. Jede sve što je jestivo i blizu toga. Često se oštećuju presadnice rajčice, paprike, krastavaca, kupusa, ali i tek proklijalog krumpira, blitve i drugih usjeva. Za njega je karakteristično da više voli kultivirane biljke nego samonikle korove. U vrijeme polaganja jaja ženka će pregristi sve stabljike u blizini stvarajući “ćelav krug” kako ne bi bacila sjenu na mjesto koje je odabrala za gnijezdo. U sredini polaže jaja na dubini od 15 cm. Broj položenih jaja kreće se od 100 do 300.

Mjere suzbijanja štetočina

Kopači većinu života provode pod zemljom i zato je njihova kontrola složena. Treba biti oprezan u primjeni metoda, jer možemo oštetiti tlo i njegovu mikrofloru. Postoje razne metode, a svima je zajedničko da s njima trebamo krenuti u rano proljeće kako bismo spriječili i smanjili moguće štete. Česta obrada tla, kopanje, drljanje ili neka druga slična radnja remeti njihov ritam života. Što se zemlja više prevrće, kopa, to im postaje nepoželjnije. Mnogi koriste otrovne mamce pripremljene od kuhanih zrna pšenice, ječma, kukuruza. Potrebno ih je grubo samljeti kako bi se mogle oblikovati kuglice. U pola kilograma takve smjese dodajte 15 ml ulja i odabrani insekticid. Mamci se postavljaju na udaljenosti od 70 do 100 cm. Izrađuju se rupice dubine dva do četiri centimetra u koje ih polažemo i zasipamo zemljom. Postoje i gotovi otrovni mamci koji su učinkoviti u suzbijanju broja insekata. Stavljaju se na dubinu od tri do pet centimetara, zasipaju zemljom i zalijevaju tako da se intenzivan miris širi zemljom i privlači ove kukce.

Biljke kao repelenti

Kopačima smetaju biljke intenzivnog mirisa i možemo ih koristiti za zaštitu usjeva i drugih površina. Rezultati mogu biti različiti ovisno o broju jedinki, biljkama koje su glavni usjevi, koliko su atraktivne, vremenskim uvjetima. Neven, baršun i krizanteme imaju intenzivan miris koji odbija štetnike i izbjegavaju gredice oko kojih su posađene. Grane ptičje trešnje i johe, promjera do četiri centimetra, zabode se uz rub gredice do dubine od 30 cm. Njihov je miris vrlo neugodan za ovog kukca. Od povrtnih vrsta odbojno djeluju češnjak i korijander. Možemo zabiti trešnje u rovove. Oko gredica postavljamo grane crnogorice koje imaju intenzivan miris. Fizičke barijere Kopači rovova većinu svojih životnih aktivnosti provode blizu površine zemlje. Zato će u suzbijanju pomoći razne barijere koje ne mogu proći. Možemo ih izraditi od drveta, oštrog šljunka, lima, plastičnih boca, plastičnih površina, raznih drugih materijala i mreža. Možemo koristiti i mrežu protiv komaraca. Bez obzira koji materijal koristimo, on mora biti ukopan u zemlju do dubine od 50 cm.

Prirodni lijekovi

Jedan od učinkovitijih lijekova je sušena ljuska jajeta koja se samlje i pokapa suncokretovim uljem. Ova smjesa se stavlja u sadne kanale ili jame u koje ćemo sijati sjeme ili saditi presadnice.

Kruh i šibice

Za pripremu mamaca trebat će nam crni kruh koji navlažimo vodom i oblikujemo kuglice veličine oraha u koje zabodemo 10 do 12 šibica. Kada se premaz od glave šibice otopi u kuglice, vadimo ih, a od jedne kuglice pravimo kuglice veličine zrna graška. Takve mamce ubacujemo u rupe i kanale rova.

Pivske zamke

Osim puževa, koji su poznati pivopije, pivo vole i roveri. Zamke se pripremaju na isti način kao i za puževe. Plastične posude ili dio plastične boce zapremine pola litre ukopajte u zemlju i u njih ulijte do 100 ml piva. Ako pada kiša, ponovite postupak.

Otopina ljuske crvenog luka

Trebat će nam 1kg luka, ljuske luka, koje prelijemo sa 10l vode i ostavimo pet dana. Zatim se filtrira i razrijedi s vodom u omjeru 1:5. Ovom otopinom vrt se zalijeva jednom u sedam dana. Privucite prirodne neprijatelje u vrtove i dvorišta. Ježevi i razne ptice, rode, vrane i čvorci, love i jedu rovke. Oni mogu značajno smanjiti broj štetnika.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt