Voćari, vrijeme je da zaštitite jabuke nakon cvatnje!

Voćari, vrijeme je da zaštitite jabuke nakon cvatnje!

Uvjeti su pogodni za pojavu uzročnika krastavosti lišća i ploda jabuke, ekonomski najvažnije bolesti orašastih plodova. Potrebno je izvršiti odgovarajuću zaštitu, ali i zaštititi nasad od pepelnice i štetnika.

Za razliku od prethodnih godina, kraj zime i početak proljeća nisu bili obilježeni temperaturnim ekstremima kao što je to bio slučaj u posljednjih šest godina. Cvjetanje jabuke odvijalo se u manje-više povoljnim uvjetima bez prodora ekstremno niskih temperatura, pa je razumno očekivati ​​dobru berbu. Kako bi se osigurao dovoljan i kvalitetan prinos, potrebno je sve pomoćne zahvate izvesti u primjereno vrijeme u skladu s vremenskim uvjetima. S obzirom na to da su trenutni vremenski uvjeti, česte oborine i dovoljno visoke temperature zraka više nego pogodne za razvoj uzročnika krastavosti listova i plodova, ekonomski najvažnije bolesti orašastih plodova potrebno je adekvatno zaštititi. Plodna tijela patogena, tj. Asci su prisutni u voćnjacima tijekom cijele godine jer gljiva prezimljava na otpalom lišću i pod povoljnim uvjetima dolazi do oslobađanja askospora čijem razvoju pogoduju česte oborine i raspon temperature zraka od 0 do 25°C, a optimalno od 16 do 22°C. °C. Poznato je i da je za lagano klijanje potrebno svjetlo kako kiša tijekom noći ne bi utjecala na zarazu, ali razvoju bolesti pogoduje stalno vlažno lišće koje se dugo suši, posebno u uvjetima intenzivne proizvodnje i guste montaže. . Zaštita od krastavosti plodova i listova U ovoj fazi rasta i razvoja ploda, tj. pri kraju cvatnje (gala sorte, zlatne delicije) i formiranja plodova (idared) potrebno je paziti na pravovremenu i kvalitetnu primjenu sredstava za zaštitu novonastalih plodova, ali i lisne mase, koja u ovim uvjetima ima intenzivan porast. Kako program praćenja infekcije antifuscladia nije dostupan svim proizvođačima, potrebno je voditi računa o količini oborina i temperaturi zraka te na temelju toga odabrati odgovarajuća sredstva zaštite, a time i temeljit vremenski razmak između dvije primjene.

Preporuka Chromos Agro d.o.o. Što se tiče suzbijanja uzročnika krastavosti plodova i listova jabuke u ovoj fazi rasta i razvoja je pripravak Argo, iz skupine triazola djelatna tvar difenkonazol, koji osim preventivnog djelovanja djeluje i kurativno, tj. djeluje na uzročnika bolesti i nakon infekcije, u razdoblju inkubacije, ali prije pojave simptoma na listu i plodu. Zaštita jabuke je složena zbog činjenice da se pojava prvih simptoma na listu javlja u rasponu od 8 – 20 dana od zaraze, u nekim uvjetima i duže jer je razdoblje inkubacije u pozitivnoj korelaciji s temperaturom zraka. Ovaj pripravak treba primijeniti u dozi od 0,2 – 0,25 l/ha. Pravi je sistemski, što znači da štiti novi rast, a potrebno je dodati i kontaktni alat kako bi se osigurala potpuna zaštita, različiti mehanizmi djelovanja i spriječila pojava rezistencije, tj. otpornost patogena na konzervanse. Preporuča se primjena Arga u dozi od 0,2 – 0,25 l/ha, ovisno o tome primjenjuje li se preventivno ili kurativno u kombinaciji s kontaktnim pripravkom Delan 700 WDG (a.t. ditianon) u dozi od 0,5 – 0,75 kg/ha ili Polyram DF (a.t. metiram) u dozi od 2 – 3 kg/ha. Uz navedeno se može koristiti i Delan Pro (a.t. ditianon; kalij fosfonati), kombinirani preventivni fungicid sistemskog djelovanja u dozi od 2,5 l/ha. Zaštita od pepelnice u jednom prolazu Kako bi se postigla zaštita od pepelnice, koja je druga najvažnija bolest jabuke, a očituje se sivo-pepeljastim premazom na listu jabuke, čime se smanjuje fotosintetska površina biljke, a u slučaju intenzivne zaraze javlja se i na listovima jabuke. voće, koje gubi ekonomsku vrijednost. Uvjeti za razvoj uzročnika ove bolesti donekle su drugačiji od uzročnika šugovine lišća i plodova, budući da je riječ o ektoparazitu, tj. gljiva koja se razvija na površini biljnih organa preferira suho i oblačno vrijeme, zrak zasićen vlagom s temperaturama do 25 ˚C.
 
Bez obzira na idealne uvjete za razvoj bolesti, micelij prezimljuje u pupu i tijekom kretanja vegetacije iz zaraženog pupa nastaje zaraženi izdanak koji je izvor zaraze i kada nastupe povoljni uvjeti, zaraze se i ostali dijelovi biljke. Prethodno navedenoj kombinaciji fungicida potrebno je dodati pripravak Chromoslu 80 (a.t. sumpor) u dozi od 3 kg/ha. Ako su uvjeti povoljni za razvoj pepelnice ili je u posljednjoj vegetacijskoj sezoni pepelnica uzela maha kako bi se održala pod kontrolom, može se primijeniti sljedeća kombinacija Delan Pro (a.t. ditianon; kalij fosfonati) u dozi od 2,5 l / ha, Sugoby a.t. kresoksim-metil) u dozi od 0,2 kg/ha i Chromosul 80 (a.t. sumpor) u dozi od 3 kg/ha. Provjerite ima li lisnih uši Osim suzbijanja uzročnika bolesti u ovoj fazi vegetacije, potrebno je izvršiti detaljan pregled nasada na pojavu zelenih ušiju koje tijekom vegetacije imaju veliki broj generacija i samo pravodobnom suzbijanjem se može držati pod kontrolom. Također, potrebno je pratiti pojavu krvavih ušiju koje se pojavljuju u obliku bijelih pahuljastih nakupina u pazušcima lišća, ranama, udubljenjima na deblu, na donjim etažama stabla budući da štetnik prezimljuje na korijenovom ovratniku ispod. površine tla. Ako se pojave samo zelene uši, preporuča se primijeniti insekticid Rotor Super (a.t. deltametrin) u dozi od 0,5 l/ha uz dodatak Chromovit Turbo sredstva za vlaženje u dozi od cca 0,1 l na 100 l vode, ovisno na tvrdoću vode. Ukoliko se pregledom nasada utvrdi prisutnost krvavih ušiju, budući da je njihovo suzbijanje vrlo složeno zbog zaštitne prevlake koju ima i sve manje djelotvornih insekticida, preporuča se primjena insekticida Pirimor 50 WG (a.t. pirimicarb) u doza od 0,6 – 0,9 kg/ha uz povećanu potrošnju vode po jedinici površine, minimalno 800 l vode/ha uz dodatak sredstava za vlaženje. Postavite feromone Uz sve navedeno, potrebno je pratiti pojavu i let krastavosti jabuke, uzročnika crvljenja plodova jabuke, postavljanjem feromonskih zamki te na temelju ulova leptira odrediti pravodobno vrijeme suzbijanja.
 
Nakon zametanja plodova počinje najintenzivnija faza rasta, tj. stanične diobe te je u ovoj fazi potrebno biljku opskrbiti dovoljnim količinama hranjivih tvari, posebno dušika i kalcija, a mogući stres svesti na minimum primjenom biostimulatora Bombardier u dozi od 2-3 l/ha ili Amalgerol Essence u dozi od 2-3 l/ha. Tijekom cijele vegetacije, a posebno u ovoj fazi, biljci je potrebno osigurati što idealnije uvjete, jer se sada određuju najvažniji parametri u pogledu kvalitete ploda i skladišnog kapaciteta, ali i generativnog kapaciteta biljke u oblik povratnog cvjetanja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt