Za dobar urod tikvica: Redovito ih uzimajte i štitite od bolesti i štetnika

Za dobar urod tikvica: Redovito ih uzimajte i štitite od bolesti i štetnika

Najčešće bolesti koje smanjuju prinose su pepelnica, peronospora, virusi i trulež. Od štetnika najveći su problem lisne uši i puževi

Tikvice su vrlo popularno povrće koje rano sazrijeva i može roditi do kasne jeseni. Njihove plodove karakteriziraju različiti oblici, veličine, boje i okusi, a koriste se dok su još nezreli. Nalazimo ih u gotovo svakom vrtu, a odabirom sorti različitih vegetacijskih razdoblja i uzastopnom sjetvom one su vrste koje najdulje plodonosno. Čitajte ih redovito Od sjetve do ploda prođe 30 do 40 dana. Optimalno vrijeme za formiranje ploda je do tri mjeseca od sjetve, nakon čega se smanjuje. Prinos po grmu tikvice ovisi o sorti ili hibridu, agroekološkim uvjetima, vremenu berbe. Kreće se od 1,5 do 7 kg po biljci. Neke sorte daju mnogo manje plodove, dok druge daju manji broj većih. Uvjeti će diktirati dinamiku rasta, razvoja i plodonošenja. Biljke se ne smiju saditi pregusto. Za dobar urod nužni su dovoljna količina vlage, hranjivih tvari i odgovarajuća zaštita.

Tikvice su vrlo popularno povrće koje rano sazrijeva i može roditi do kasne jeseni. Njihove plodove karakteriziraju različiti oblici, veličine, boje i okusi, a koriste se dok su još nezreli. Nalazimo ih gotovo u svakom vrtu, a odabirom sorti različitih vegetacijskih sezona i uzastopnom sjetvom one su vrste koje najdulje rode. Čitajte ih redovito Od sjetve do ploda prođe 30 do 40 dana. Optimalno vrijeme za formiranje ploda je do tri mjeseca od sjetve, nakon čega se smanjuje. Prinos po grmu tikvica ovisi o sorti ili hibridu, agroekološkim uvjetima, vremenu berbe. Kreće se od 1,5 do 7 kg po biljci. Neke sorte daju mnogo manje plodove, dok druge daju manji broj većih. Uvjeti će diktirati dinamiku rasta, razvoja i plodonošenja. Biljke se ne smiju saditi pregusto. Dovoljna vlažnost, hranjive tvari i odgovarajuća zaštita neophodni su za dobar urod.

Od prirodnih sredstava kao zaštita od pepelnice koriste se pripravci na bazi sode bikarbone, sumpora ili pepela. Soda bikarbona je odličan lijek, a najbolja je kada se koristi u kombinaciji s mlijekom. Potrebno vam je 1l mlijeka, jedna žlica sode bikarbone i 9l vode. Sve se dobro izmiješa i koristi za tretman. Osim protiv pepelnice, sredstvo će djelovati preventivno protiv pepelnice i kao folijarno gnojivo. Za proizvod na bazi pepela trebat će vam 1 kg pepela otopljenog u 10 l vode. Da bude bolje, dodajte malo eko sapuna.

Treće sredstvo je na bazi koloidnog sumpora i priprema se od 9 litara vode i 1 litre sumpora. Kao zaštita od brojnih bolesti i štetnika (lisne uši) bit će vrlo učinkovito sredstvo na bazi češnjaka kojemu možemo dodati malo eko sapuna za bolje prianjanje. Izvrsna su se pokazala sredstva na bazi senfa, crvenog luka, preslice, sirutke, divizma. Puževi mogu potpuno uništiti mlade biljke. Stariji ga izbjegavaju, ali cvijeće i mladi plodovi su njihova poslastica. Često možemo primijetiti da biljke ne donose plodove. Pažljivim promatranjem možemo vidjeti da ostali cvjetni peteljci. To nam je znak da moramo djelovati kako bismo suzbili puževe.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt