Turski predsjednik poručio je saveznicima da će ‘reći ne’ članstvu Švedske i Finske u NATO-u

Turski predsjednik poručio je saveznicima da će ‘reći ne’ članstvu Švedske i Finske u NATO-u

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je saveznicima da će “reći ne” nastojanjima Švedske i Finske za NATO 

U intervjuu sa studentima, gospodin Erdogan je rekao: “Nastavit ćemo našu politiku na odlučan način. Rekli smo saveznicima da ćemo reći ne članstvu Finske i Švedske u NATO-u.”

Tursko odobrenje zahtjeva Finske i Švedske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu ključno je jer NATO odluke donosi konsenzusom. 

Svaka od svojih 30 zemalja članica ima pravo veta na ponudu za članstvo. 

Erdogan je rekao da prigovor Turske proizlazi iz njezinih sigurnosnih zabrinutosti i pritužbi sa Švedskom  (i u manjoj mjeri Finske) percipiranom podrškom zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci, ili PKK, i naoružanoj skupini u Siriji koju Turska vidi kao produžetak PKK. 

Sukob s PKK ubio je desetke tisuća ljudi od 1984. godine.

Jutros, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je “uvjeren da ćemo brzo donijeti odluku da poželimo dobrodošlicu i Švedskoj i Finskoj da se pridruže obitelji NATO-a” unatoč protivljenju Turske.

“Obraćamo se na zabrinutost koju je Turska izrazila jer kada važan saveznik kao Turska potakne sigurnosnu zabrinutost, pokrene pitanja, onda je naravno  jedini način da riješimo je da sjednemo i pronađemo zajednički jezik”, rekao je novinarima.

Komentiraj, znaš da želiš!
Danas Svijet