Rusija i Iran dogovorili integraciju platnih sustava i plaćanje u nacionalnim valutama

Rusija i Iran dogovorili integraciju platnih sustava i plaćanje u nacionalnim valutama

Iran je, suočen sa zapadnim sankcijama, stvorio platni sustav Shetab, na koji su povezani bankomati u Iranu, Bahreinu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu. Iranske banke izdaju Shetab kartice, koje su već prihvaćene u spomenutim zemljama, kao i u Armeniji i Turskoj.

S tim u svezi, Rusija, i sama izložena u povijesti nikad snažnijim zapadnim sankcijama, dogovorila je s Iranom integraciju platnih sustava Shetab i MIR, izjavio je u srijedu potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak. O tome izvješćuje ruski medij Russia 24.

Takva mjera će potaknuti gospodarski rast i povećati cirkulaciju novca između dviju zemalja tijekom gospodarskih sankcija.

Strane su se također dogovorile da će u međusobnoj trgovini prijeći na nacionalne valute.

U međuvremenu, središnja ruska banka – Banka Rusije, namjerava u ljeto postići dogovor s još dvije zemlje o prihvaćanju kartica Mir, kazala je Olga Skorobogatova, prva zamjenica predsjednice te banke.

“Uz deset zemalja, u radnoj su raspravi još dvije zemlje. To su najpoznatije turističke zemlje. Planiramo se na ljeto dogovoriti kako će postupno organizirati svoje infrastrukture za primanje Mir kartice”, kazala je Skorobogatova.

Podsjećamo da su nedavno Rusija i Kina postigle dogovor o međusobnom priznavanju platnih kartica – ruske MIR i kineske Union Pay.

Komentiraj, znaš da želiš!
Novac Danas