Rastuća suša u dijelovima Europe uznemiruje međunarodno tržište – tko je najviše pogođen

Rastuća suša u dijelovima Europe uznemiruje međunarodno tržište – tko je najviše pogođen

Bit će potrebne značajne oborine kako bi se izbjegao daljnji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće Izvješće Službe za praćenje usjeva Europske unije (JRC MARS) nije obećavajuće. Pokazuje da su u promatranom razdoblju od 1. travnja do 15. svibnja vremenske prilike bile obilježene sušom i nedostatkom vlage u tlu. Kao rezultat toga, prognoze prinosa ozimih usjeva revidirane su naniže na razini EU-a, ali ostaju iznad petogodišnjeg prosjeka za ovogodišnje žetve pšenice, ječma i uljane repice u EU.

Sve veća suša u dijelovima Europe uznemirila je međunarodno tržište koje se već bori s gubicima žitarica. Najviše su pogođena europska žitorodna područja, posebice usjevi ozime pšenice i ječma. Francuska, Danska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Grčka izložene su toplinskim valovima, a zalihe vlage u tlu su niske. Takvo stanje negativno utječe na očekivane prinose.

Stoga je MARS u svom mjesečnom izvješću snizio prognozu prinosa meke pšenice u EU za 2022. na 5,89 t/ha s 5,95 t/ha predviđenih prošlog mjeseca, što je pad od jedan posto i dva posto manje nego u 2021. / 22 sezone . Prognoza za ozimi ječam smanjena je na 5,78 t/ha, a za jari na 4,18 t/ha sa 4,31 t/ha.

Promijenjena je prognoza prinosa kukuruza sa 7,91 t/ha na 7,92 t/ha, suncokreta sa 2,38 na 2,39 t/ha.

Za uljanu repicu smanjen je prinos sa 3,19 na 3,17 t/ha, a prognoza za soju je ostala na 2,99 t/ha. Bit će potrebne značajne oborine kako bi se izbjegao daljnji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće. Sve ukazuje da će se u razdoblju lipanj-kolovoz nastaviti toplije i sušnije vremenske prilike na područjima ozimih usjeva. Stručnjaci upozoravaju da su vremenske prognoze za tjedan do 28. svibnja pokazale manje od tri dana s padalinama iznad 5 mm diljem Europe.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt