Bijele mušice: Štetočine koje kasno primjećujemo – kako ih suzbiti?

Bijele mušice: Štetočine koje kasno primjećujemo – kako ih suzbiti?

Veliku pozornost treba posvetiti preventivnim mjerama. Kako bi se izbjegla pojava velike populacije bijelih mušica u stakleniku, potrebno je gotovo svakodnevno pregledavati biljke

Bijeli moljac ili štitasti moljac pripada obitelji Aleyrodidae. Ima preko 1500 različitih članova. Štetnici su česti na paprici i drugim biljnim kulturama u staklenicima, ali ih nalazimo i na ukrasnim biljkama u zatvorenom prostoru. Ljeti ih možemo naći na povrću i cvijeću na otvorenom. Aktivni su od svibnja do rujna. To su kukci malih dimenzija od 2 do 3 mm, bijele boje. Na duljinu života uvelike utječe temperatura – visoka im skraćuje život. Prekriveni su brašnastim premazom. Ženka polaže između 20 i 280 jaja na donju stranu lista. Ovalna, žuta jaja pocrne nakon dva dana. Nakon dva tjedna pojavljuju se male ličinke koje se aktivno hrane. Od izleganja jaja do pojave odraslog kukca potrebno je tri do četiri tjedna. Prezimljava u obliku jaja i kukuljica u tlu u staklenicima i staklenicima koji se ne zagrijavaju, te na otvorenom pod krošnjama drveća ili ispod kore drveta. Oštećenja biljaka Ti se kukci nalaze na donjoj strani lista, a na gornjoj se pojavljuje sjajna prevlaka, medljika, na kojoj se razvija gljivica čađe. Odrasle jedinke i ličinke hrane se sisanjem biljnih sokova i mogu prenijeti viruse. Listovi postaju žuti. Izbojci prestaju rasti, opadaju pupoljci, cvjetovi i mladi plodovi. Cijela biljka izgleda tužno, opušteno, boja postaje svjetlija sa žutim nijansama, slabo se razvija i deformira. Kao rezultat napada štetnika, biljke zaostaju u rastu, gube svoj estetski izgled.

Od povrća najviše su napadnute paprike, zatim rajčice, krastavci, patlidžani i dinje. Najzastupljenije vrste cvijeća su: geranija, begonija, pasiflora i fuksija. Napadaju 300 biljnih vrsta, a odgovara im toplo i vlažno stanište. Mjere suzbijanja Veliku pozornost treba posvetiti preventivnim mjerama. Kako bi se izbjegla pojava velike populacije bjelouške u stakleniku, potrebno je gotovo svakodnevno pregledavati biljke. Štetnik polaže veliki broj jaja i brzo se razmnožava. Mreže se postavljaju na vrata i ventilacijske prozore kako bi se spriječio njihov ulazak. Izbjegavajte unos kroz sadnice i drugi biljni materijal. Održavajte higijenu staklenika, uklanjajte i uništavajte korov i biljne ostatke nakon svake berbe. U jesen obavite duboko oranje kako biste uništili prezimljujuće oblike u zemlji. Negrijane staklenike treba otvoriti tijekom zime kako bi se štetnici izmrznuli. Za praćenje prisutnosti i kontrole možemo koristiti žute ljepljive ploče. Koriste se brojni insekticidi, ali tretmane je potrebno ponoviti. Obratite veliku pažnju na period čekanja. Kada je riječ o prirodnim pripravcima koristi će biti: pelin, neven, češnjak, buhač. Sami pripremite insekticide i ploče Insekticid od pelina priprema se od 300 g suhog pelina koji se prelije sa 5 litara vode, ostavi 24 sata i zatim prokuha. Kad se ohladi procijediti i spreman je za upotrebu. Tretman se provodi svakih 7 do 10 dana.

Od nevena je potrebno uzeti 50 g cvjetova koji još nisu potpuno otvoreni i preliti s 1 litrom vode. Prokuhajte i ostavite na tamnom mjestu sljedeća tri dana (ne treba duže stajati, pogotovo na visokim temperaturama). 10 ml dobivenog odvarka razrijedi se u 1 l vode i njime se tretiraju biljke. Zamke ili ljepljive ploče možemo sami izraditi. Potrebna nam je tvrda podloga poput kartona ili žute plastike na koju se nanosi ljepljivi sloj meda sa smolom, ricinusovim uljem ili vazelinom. Učinkovit je i dalmatinski buhač. Potrebno je 25 g usitnjenog buhača preliti sa 100 g alkohola, dobro zatvoriti i ostaviti preko noći. Od dobivene tinkture uzeti 20 g, razrijediti s 1 litrom vode i dodati 5 g sapuna za pranje rublja. Primjenjuje se jednom tjedno na usjev gdje su se pojavili štetnici.

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt