Rusi ponovno proizvode automobile

Rusi ponovno proizvode automobile

Ruski AutoVaz ponovno je započeo proizvodnju Lade Granta, početnog modela i to s tehničkim specifikacijama i popisom opreme iz prošlog stoljeća

Nakon što je u svibnju Renault prodao svoj udio u ruskom AutoVazu ponovno se pokreće proizvodnja automobila u njegovim tvornicama. Riječ je o modelu Lada Granta, najeftinijem i najjednostavnijem u ponudi Lade. Nije riječ o najpopularnijoj Ladi na ruskom tržištu, ta je titula dosad pripadala malo većem i skupljem modelu Vesta. Ipak, Vesta je kompleksnija za proizvodnju, a koristi i više stranih dijelova, poput Renaultovog mjenjača.

Zbog svega toga 8. lipnja s proizvodnih traka u AutoVazu počele su izlaziti Grante Classic. Nekoć je postojala i još jednostavnija i slabije opremljena verzija Standard, ali čini se kako su Rusi uspjeli skupiti dovoljno dijelova za nešto opremljeniju Grantu Classic i to u tri karoserijska oblika – sedan, hatchback i karavan.

Lada Granta Classic ima 1,6-litreni benzinski motor s osam ventila snage 90 KS i ručni mjenjač s pet stupnjeva. Oprema uključuje servo upravljač, električne podizače prednjih prozora, putno računalo, pripremu za radio sa četiri zvučnika, električno podešavanje retrovizora, 14-colne čelične naplatke i ISOFIX učvrsna mjesta straga. Na popisu opcija su 15-colni aluminijski naplaci. Sve zajedno jako podsjeća na specifikacije automobila od prije dvadesetak i više godina…

Ranije su ruski mediji izvještavali kako su se AutoVaz i Renault dogovorili o nastavku proizvodnje Dustera pod Ladinom značkom, koji se inače u Rusiji prodavao kao Renault Duster, a ne Dacia kao u ostatku Europe. Čini se da od toga ipak neće biti ništa.

Komentiraj, znaš da želiš!
Auto Danas