Kako zaštititi paprike od lisnih ušiju i bijelih mušica – može i sapunom

Kako zaštititi paprike od lisnih ušiju i bijelih mušica – može i sapunom

Osim tretmanom insekticidima, postoje i druge mjere borbe protiv ovih štetnika.

Visoke temperature pogoduju bržoj pojavi i razvoju štetnika u plastenicima. Među njima su i lisne uši i bijele mušice, koje na stabljikama paprika mogu izazvati velika oštećenja. Šteta je slična kao kod voćaka. Brojne jedinke lisnih ušiju koje se nalaze na skoro svim listovima, naročito mlađim, sisaju sokove na stabljikama čime uzrokuju gubljenje turgora i kovrčanje listova.

Uši izlučuju mednu rosu koja je privlačna za mrave, a dolazi i do naseljavanja gljive čađavice koja dovodi do slabije kvalitete plodova. Često se pojavljuju i virusi koje one prenose.

Napadaju na visokim temperaturama

S obzirom da su u plastenicima, tijekom kasnog proljeća i ljeta, visoke temperature, takvo okruženje idealno je za razvoj novih generacija lisnih ušiju (15 i više), koje do kraja sezone mogu doesti do potpunog uništenja biljaka. Dodatan problem predstavlja činjenica da, ako je temperature u plastenicima iznad 32 stupnja, dolazi do slabijeg funkcioniranja biljaka koje, na toliko visokim temperaturama, jednostavno vegetiraju.

Takve stabljike idealne su za napad ovih štetnika koji vole i rajčice, krastavac, kupus itd.

Uz lisne uši, na istom stablu, često se mogu vidjeti i štitasti moljci, odnosno, bijele mušice, Trialeurodeus vaporariorum, koje također sišu sokove iz listova paprika što dovodi do njihovog kovrčanja, žućenja i na kraju sušenja. I mušice su prijenosnici biljnih virusa.

Ženka polaže nekoliko stotina jaja na naličju listova, a nakon desetak dana dolazi do razvoja ličinki koje, za desetak dana, prelaze u odrasle jedinke.

Mjere suzbijanja

Osim tretmanom sa insekticidima, postoje i druge mjere borbe protiv ovih štetnika. Najdjelotvornije je neem ulje i sapuni, npr. kalijev sapun koji se miješa sa vodom, a njegova uloga ogleda se u tome da zalijepi štetnike na list i stabljiku čime dolazi do prestanka disanja i uginuća.

Može se koristiti i deterdžent za suđe ili tekući sapuni za pranje ruku. Žute ljepljive trake, također su efikasne, naročito kod mušica. Neem ulje dovodi do prestanka hranjenja štetnika.

Što se tiče insekticida, u nedostatku onih iz grupe neonikotinoida, postoji nekoliko istih koji su dostupni na tržištu. Među njima je Karate zeon, ali generalno gledajući, uši i naročito mušice, brzo stječu otpornost na aktivne tvari u insekticidima tako da će, u narednom periodu, doći do njihove još manje upotrebe u plastenicima i staklenicima.

 

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt