Lexus RX Novi Lexus RX s tri hibrida i turbom

Lexus RX Novi Lexus RX s tri hibrida i turbom

Nova generacija Lexusa RX dolazi s čak tri različita hibridna pogona, uključujući i jedan potpuno novi i drukčiji od svega dosad

Aktualna generacija Lexusa RX na tržištu je od 2015., sada će ju zamijeniti automobil koji na prvi pogled izgleda vrlo slično, ali to je uglavnom zbog karakterističnog oblikovanja stražnjih nosača krova. Ostatak izgleda je u tipičnom Lexusovom stilu, ali istovremeno donosi i puno novosti. Sve su linije karoserije “zategnutije”, stražnja su svjetla povezana kao na manjem NX-u, a maska je dijelom zatvorena u gornjem dijelu.

Zanimljivo je kako novi RX izgleda vrlo kompaktno s obzirom na segment kojem pripada, posebno u usporedbi s, primjerice, BMW-om X5 ili Volvom XC90. Dijelom je to zbog položenog stražnjeg stakla, zbog kojeg bi ga neke marke prozvale i kupeom. Tajna je i u relativno maloj visini, velikim kotačima i malo drukčijim proporcijama nego prije. Novi je Lexus RX jednako dugačak kao i prethodnik, ali je nešto niži i ima veći međuosovinski razmak.

Novi RX dijeli puno tehnologije, kao i platformu s novim NX-om koji je predstavljen prošle godine. Riječ je o Toyotinoj TNGA platformi GA-K, na kojoj se zasniva više Toyotinih i Lexusovih modela. Za RX je produžena i dorađena za više krutosti i stabilnosti. Lexus kaže kako je vozna dinamika igrala vrlo važnu ulogu. Za to se nešto moralo i žrtvovati, pa je tako kompleksan stražnji ovjes “pojeo” malo prtljažnika na bokovima. Ipak, to je kompenzirano nižom podnicom, pa je obujam ostao praktično jednak kao i kod prethodne generacije.

Veći međuosovinski razmak donio je više prostora putnicima straga, posebno za noge, ali oni koji se nadaju još jednom redu sjedala ostat će razočarani. Aktualni je RX od 2017. imao i verziju L sa sedam sjedala, ali ona se zasad ne vraća. Nije bilo puno potražnje u Europi, ali nije isključeno da Lexus razvije odvojeni model sa sedam sjedala za američko tržište.

Jedna od najvećih novosti u unutrašnjosti je nova generacija infotainment sustava koji je predstavljen u manjem NX-u, ali u većem je modelu 14-inčni ekran standardna oprema. Njime se upravlja većinom funkcija, a i klima-uređaj njegov je dio, ali još uvijek ima i fizičke kontrole. Štoviše, one nisu jedine te vrste, pa unutrašnjost RX-a ne izgleda tako uredno i čisto kao kod nekih konkurenata, ali čini se kako je lakoća upotrebe bila važnija japanskim inženjerima i dizajnerima.

Po pitanju pogona model na odlasku imao je samo jedan hibrid, dok je novi dostupan s tri različita pogona. Osnovna verzija je RX 350h, klasični hibrid ukupne snage sustava od 245 KS iz Lexusa NX. Riječ je o kombinaciji 2,5-litrenog četverocilindarskog benzinca i dva elektromotora, što znači i da RX ima pogon na sve kotače. Stepenicu iznad je RX 450h+ koji također posuđuje pogon od jednako označenog NX-a. To je plug-in hibrid koji koristi jednaki 2,5-litrenii benzinac, ali ima snažnije elektromotore pa je ukupna snaga 306 KS. Samo na struju može prevaliti oko 65 kilometara.

Lexus RX 350h od 0 do 100 km/h ubrzava za oko osam sekundi, RX 450h+ za sedam, a ako želite biti još sekundu brži možete odabrati top model RX 500h. Ovaj automobil ima potpuno novi hibridni pogon, ponovno s četverocilindarskim benzincem, ali tu sve sličnosti s ostalim Toyotinim i Lexusovim hibridima prestaju. RX 500h sve radi drukčije. Umjesto bezstupanjskog CVT mjenjača ima šestostupanjski automatik, a umjesto atmosferskog motora 2,4-litreni turbo motor. Nešto potpuno novo u dugoj povijesti Toyotinih hibrida.

Lexus kaže kako je ovaj poseban korak napravljen jer je RX 500h više okrenut snazi nego učinkovitosti. Sustav razvija 371 KS što je daleko od njemačkih super-SUV-a, ali je još uvijek puno. Elektromotor na stražnjoj osovini ima 109 KS, a prednji je postavljen između motora i mjenjača. Rade zajedno kroz Direct4, sustav pogona na sve kotače predstavljen na potpuno električnom Lexusu RZ. To znači da je raspodjela sila nešto “pametnija” nego uobičajeno, a dinamici doprinosi i upravljanje stražnjim kotačima. RX 500h dolazi standardno kao F Sport što znači da ima i gresivniji izgled, ali i snažnije kočnice.

Komentiraj, znaš da želiš!
Danas Auto