Pet grešaka prilikom rezidbe voćnih stabala

Pet grešaka prilikom rezidbe voćnih stabala

Pogreške koje činimo ometaju rast, razvoj i smanjuju plodnost i imunitet biljke. Izbjegavajte ih!

Prilikom izvođenja rezidbe možemo napraviti brojne pogreške. Zbog straha da ne pogriješe i ne naprave više štete nego koristi, mnogi rade samo sanitarnu rezidbu. Uklanjaju suhe, slomljene, oštećene grane s vidljivim simptomima bolesti i prisutnosti štetnika. Ponekad se iz straha prilikom uklanjanja oboljelih grana i grančica ne uklanja zdravo tkivo stabla, što predstavlja problem za sljedeću vegetaciju i izvor širenja bolesti.

Rezidbu je potrebno provoditi redovito kako bi do izražaja došli svi pozitivni učinci ove mjere. Često se događa da se to radi neredovito i da se jednom rezidbom želi nadoknaditi sve propušteno u nekoliko godina, što je nemoguće postići. S druge strane, pretjeranom rezidbom opterećujemo voćku, negativno utječemo na njen rast, razvoj i rodnost.

Termin izvođenja takvih radova treba uskladiti sa stadijima rasta i vremenskim uvjetima.

Najčešće greške su:

Korišten je neodgovarajući ili tup alat. Nije isto režemo li tanke grane ili deblje grane. Tupi alat stvara velike rane. Mora se dezinficirati nakon svake uporabe. Obratite pozornost na izgled i veličinu izreza. Kod rezanja grana prvo režemo do panja koji potom uklanjamo. Rez iznad pupa treba biti nakošen, poput krova, na suprotnu stranu. Tada voda koja se lije ne ide u pupoljak, što bi dovelo do njegovog propadanja.
Preklapajuće grane se ne uklanjaju. Donja grana dobiva manje svjetla i na njoj se stvara manji broj pupova. Same grane se trljaju jedna o drugu zbog vjetra. Stvaraju se rane koje postaju otvorena vrata za prodor štetnika i pojavu infekcije.
Često se orezuje samo vanjski dio krošnje, dok se središte zanemaruje. Uklanjanjem suvišnih grana iz središnjeg dijela omogućujemo bolju osvijetljenost i transparentnost.
Fontane su ostavljene. To su izrasline koje se javljaju na nešto starijim stablima. Rastu okomito i apsorbiraju hranjive tvari i vodu, ali ne donose plodove. Njihovim uklanjanjem omogućujemo prodor svjetla i zraka u unutrašnjost, povećavajući rodnost. Zbog promjene uvjeta, radi se na zdravlju stabala, manje se javljaju bolesti i štetnici.
Konkurentske grane, posebice dirigenti konkurenti, nisu priznati. Te se izrasline natječu za hranu i druge resurse s olovom i drugim izraslinama koje ostaju. Obično se konkurentske grane skraćuju za 1/3 kako bi se energija preusmjerila na rast cvjetnih pupova.

 

Komentiraj, znaš da želiš!
Magazin Dom&vrt